Kurser

Beskrivningar av de danskurser som finns på Adrianas Danshus.

Klicka på länken efter varje text för att läsa mer.

Akrobatik för dansare

Det här är en kurs för dig som vill ta dansen till en ny nivå! Vi kommer att fokusera mycket på Power Stretch och många olika stilar av Floor Walk, vilka bland annat används mycket i hip hop och modern dans. Vi kommer också att gå igenom massor av olika tricks som används i capoeira, breakdance, klassisk balett och på cirkus. Vi kommer att öva på olika hopp från balett som Grand Jeté, vi jobbar med olika freeze från breakdance och flips från capoeira. Under klasserna kommer akrobatiken att blandas med dans och på så sätt lär man sig att utnyttja tricksen till max!

Bachata

Bachata är en dans och musikgenre från Dominikanska republiken. Den karaktäriseras av dem sensuella höftrörelserna. Bachata har blivit mer och mer populär och är nu en självklarhet ute på salsaklubbar. Dansen är sensuell, vacker och mjuk.

Klicka här för att läsa mer och se en video från våra Bachatakurser på Adrianas Danshus: Bachata i Göteborg

Bachata Sensual

Välkomna att dansa Bachata Sensual med oss! Denna stil av Bachata som har utvecklats i Spanien, främst Barcelona, är en mix av av olika kroppsrullande rörelser som har inspirerats från hop hopen och Kizomban. Denna Bachata stil är långsammare och mer sensuell gällande olika turer där förning sker inte bara med armarna utan även med benen. Bachata sensual är väldigt framgångsrik runt om i världen och växer sig allt mer i Sverige!

Barndans

På barndanslektionerna kommer fokus ligga på att ha roligt. Här tränar barnen under lekfulla former rytmik, motorik, styrka, koncentration, balans och hållning. Det är en fartfylld och innehållsrik klass för de allra minsta som avslutas med olika avslappningsövningar.

Klicka här för att läsa mer och se en video från våra Barndanskurser på Adrianas Danshus: Barndans i Göteborg 

Broadway Jazz

Broadway Jazz härstammar från musikalernas värld. Vi kommer jobba mycket med teknik men självklart kommer koreografierna stå i centrum för denna fartfyllda stil. Musiken blandas från originaluppsättningar med nutida musik.

Klicka här för att läsa mer och se en video från våra Jazzkurser på Adrianas Danshus: Broadway Jazz i Göteborg

Burlesque

Burlesque  är en sexig cabaret dans där rörelserna både är sexiga och gulliga. Stolar används under klassen. Koreografierna är sensuella och feminina innehållande mycket teater och komik. Rekommenderad klädsel är kroppsnära outfits och klackar eller barfota.

Klicka här för att läsa mer: Burlesque i Göteborg 

Cha cha

Cha cha kommer ursprungligen från mambon. Musiken är uppbyggd kring clave-rytmen. Efter grundstegets första två långsamma steg följer nämligen tre snabba släpande steg. Ibland betonas de tre cha-cha-cha-slagen också i musiken.

Klicka här för att läsa mer: Cha cha i Göteborg

Chair Dance

Här är en dansklass för dig som verkligen vill utmana din fysik och samtidigt bli starkare och mer flexibel. Det gör vi med en stol i fokus! Chair Dance har spridit sig och blivit väldigt populär på den senaste tiden. Det utlovas mycket skratt, svett och återigen – skratt!! Håll hårt i stolarna!

Commercial/Fusion

Detta är en skön mix mellan Street Jazz & Commercial Hiphop. Här kommer vi att fokusera på musikalitet, dynamik och uttryck.  I den här klassen är också koreografi en stor del då det är extremt viktigt i den kommersiella dansvärlden att kunna ta in koreografi snabbt! Klassen finns även som master, där det finns mer material att lära ut. Koreografier lärs ut i ett snabbare tempo och stort fokus kommer att ligga vid att eleverna lär sig att uttrycka sin personliga stil!

Commercial Street kids

Detta är en fartfylld klass där vi köttar och svettas samtidigt som vi har kul med dansstilarna Hip Hop, Urban Dance och Street!

Contemporary

Fokus ligger på känsla, andning, kroppshållning och det emotionella tillståndet i en kropp. Vi jobbar med balans, golvövningar och improvisation. Eleverna får både ta del av färdiga danskombinationer samtidigt som de lär sig att improvisera och skapa egna dansstycken.

Klicka här för att läsa mer och se en video från våra Contemporarykurser på Adrianas Danshus: Contemporary i Göteborg

Dancehall

Dancehall, är en dansant form av reggae som kommer från den exotiska ön Jamaica och som har influenser från många stilar bl.a afro, orientaliskt och hiphop. Rörelserna blir en dynamisk blandning där uttrycket kan vara mjukt och sensuellt liksom coolt och intensivt.

Klicka här för att läsa mer: Dancehall i Göteborg

Experimentel

Denna stil så behöves ingen speciel teknik utan här handlar det om att lyssna och tolka musiken på sitt egna sätt samt att kunna improvisera till musiken som spelas. Kommer gå igenom övningar för att kunna bygga upp sin egna dans där vi lär oss att släppa loss i dansen finns inget rätt eller fel här oavsett vilken stil man har kunskap av,  krävs ingen erfarenhet. Det är bara att dansa i frihet! Slutet av denna kurs som kommer vi ha byggt ihop en koreografi.

High Heels

Här kommer vi köra en blandning av Burlesque, jazz och street. Inga förkunskaper i klackar krävs men ändå en klass för de som har gått jazz eller street några terminer och vill utveckla sin stil.

Klicka här för att läsa mer och se en video från våra High Heelskurser på Adrianas Danshus: High Heels i Göteborg

High Heels/ Latin Jazz

Detta är en kurs för dig som verkligen vill släppa loss i en timma och bara fokusera på dig själv. Här arbetar vi med balansen i att dansa i klackar och samtidigt förlänga alla våra rörelser. Stilen är väldigt feminin och Beyonce spelas högt i högtalarna! Ser gärna att ni har karaktärsklackar på träningarna.

Hip Hop

Hip hop är ett samlingsnamn för flera danser som dansas till RnB, soul och hiphop. Till hiphopdanser räknas breaking, house, popping, locking, new school, new jack swing och det nya tillskottet är krumping.

Klicka här för att läsa mer: Hip Hop i Göteborg

Hip Hop Floorwork

Här på hip hop floorwork så kommer i stort sätt dansen utföras genom att använda golvet som redskap med massa golvövningarna. Så här blir det mycket teknink, känsla, styrka  som hjälper en att hitta vägar man kan ta via golvet medans fortfarande ha dansen i liv. Under kursens gång kommer vi att sätta ihop en floorwork koreografi tillsammans.

Hip Hop Kids

Denna Hip hop kurs kommer framför allt vara rolig och lärorik. Här så kommer vi gå igenom grunder till hip hopen samt massa med nya roliga steg. Under terminens gång så kommer vi sätta ihop en dans tillsammans. Kursen kommer ge mycket till barnen där de kommer lära sig takt, gung och få känna av vad kroppen kan göra för coola steg till musiken.

Hip Hop/Newstyle

Hip hop/Newstyle är en stil som ändras dagligen beroende på hur musiken växer i hip hopen. Mycket av denna stil får sin inspiration av de resterande streetstilar. Här har vi mycket fokus på känsla, energi, teknik, karaktär, kroppskontroll  och hur vi lyssnar in musiken. Vi kommer sätta ihop en grymt/stark hip hop/newstyle koreografi under lektionernas gång.

House Dance

En klubbdans som ursprungligen kommer från Chicago och New York, dansas till housemusik och är en blandning av toprocking, stepp, afrikanska danser, jazz och hiphop. Det som kännetecknar dansstilen är rytm, känsla och gunget.

Klicka här för att läsa mer: House Dance i Göteborg

Jazzdans

Vi på Adrianas Danshus har ett brett utbud av olika sorters jazzdanser. Jazzdansen i sig är ett fartfyllt och dansant sätt att bli varm i kläderna på.  Den ger dig dig både styrka och stabilitet och träningsvärken är något du får på köpet. Lärarna sätter stor fokus på diagonaler och koreografi som består av jazz, show, modernt och grunderna i balett. Med en skön mix av bra musik och en hel del svett kommer du inte bli besviken.

Jazz Fusion

Jazzdans är ett otroligt brett uttryck med rum för mängder av variationer av stilar. I Jazz Fusion kommer vi att inspireras av klassiska koreografer som Bob Fosse och Jerome Robbins. Stilar som Broadway/musikal, Street/Commercial och latinska danser. Vi kommer ha samma grund och upplägg som jazzklasserna, men här med större variation på stilar.

Kizomba

Kizomba är en dans- och musikgenre som föddes i Angola på 80-talet med inspiration från zoukmusik, en musikstil från de franska karibiska öarna. Kizomba är en mycket elegant och sensuell dans som också kan vara explosiv och lekfull.

Klicka här för att läsa mer: Kizomba i Göteborg

Klassisk Balett/Tåklass

Vi arbetar med Vaganovatekniken som är en ren, enkel och preciserad teknik. Det är traditionell klassisk balett där vi först jobbar med stångövningar för att i slutet av lektionen göra övningar ute på golvet. Eleverna får en bra teknisk grund samtidigt som de utvecklar styrka, uthållighet och flexibilitet.

Klicka här för att läsa mer och se en video från våra Klassisk Balett/Tåklasskurser på Adrianas Danshus: Klassisk Balett/Tåklass i Göteborg

Ladystyling

Detta är en dansutvecklande stil där du själv utmanar dig i olika stilar som även gynnar dina framtida dansformer. Du lär dig hur du använder dina armar, huvud, bål och ben på ett rytmiskt sätt och du kommer utmanas till att känna och dansa till olika latinska dansstilar. Du lär din spinn-teknik och att få en fin point, men främst kommer du genom denna kurs lära dig att applicera dina kunskaper i ladystyling på andra dansformer. Vi kommer att ha roligt och variera mellan snabbt och långsamt tempo, vi kommer att använda hela vår kropp och utmana hjärnan och muskelminnet att skapa olika formationer som kan anammas i bland annat salsa shines.

Lyrical Jazz

Vi börjar klassen med en jazzuppvärmning som bygger styrka och teknik. Stretch ingår också. Sedan går vi över golvet/diagonaler. Avslutar med koreografi som tolkar texten i låten vi använder, ibland väldigt tydligt och ibland diffust. En känslosam och uttrycksfull dansstil.

Lyrical Modern

En modern klass med blandning mellan jazz, balett och contemporary. Vi jobbar med uttryck, dynamik och teknik. Fokus ligger på musikalitet och känsla. En känslofylld dansstil med fokus på tekniken och samspelet med musiken. Här får eleverna en förståelse för vad dans kan förmedla, samtidigt som en teknisk grund kommer byggas fram. Här får man verkligen chansen att uttrycka sig och sin personliga stil.

Klicka här för att läsa mer: Lyrical Dance i Göteborg

Locking/Whacking Fusion

Locking skapades av Don Campbell i Los Angeles och innehåller många soul danser som funky chicken , the breakdown och mer. Punking/whacking kommer från homosexuella i los Angeles inspirerad av film och skådespeleri. När dessa 2 stilar kombineras, framträder en unik blandning os styrka och elegans. Denna klass kommer att kombinera grundläggande tekniker och element Locking och Punking/Whacking.

MTV Fusion

Lär dig att dansa som alla världsartister på MTV. En bred klass där du får lära dig streetdance med en tvist på MTV. Dags att lämna scenen Beyonce och ge plats får våra dansare!

MTV Kids

MTV Kids är en fartfylld klass där fokus ligger på att eleverna ska ha roligt. Vi kommer huvudsakligen öva på att lära oss olika kombinationer i såväl uppvärmning som i showiga koreografier, men även bygga en grundläggande jazz- och baletteknik.

Klicka här för att läsa mer: MTV Kids i Göteborg

Orientalisk dans

Orientalisk dans kommer från Mellanöstern och kallas även för magdans. Det är en dans som blandar mjuka, böljande rörelser med skarpa accenter och isoleringar. Vi dansar främst till arabisk musik och kommer att med hjälp av kombinationer och koreografi att fördjupa oss i teknik, flöde, dansens och musikens uppbyggnad samt rytmer.

Reggaeton

Dansen har sin bas i de latinamerikanska afrodanserna och är inspirerad av reggae musik och hiphop. Den kommer ursprungligen från Puerto Rico, Karibien och Latinamerika. Dansstegen i reggaeton kommer från Dancehall, Samba, Salsa, Rumba, Merengue, Capoeira, Hiphop mm.

Klicka här för att läsa mer: Reggaeton i Göteborg 

Salsa kubansk

Den kubanska stilen karakteriseras av att paret roterar medurs under dansen. Man går alltså vanligtvis runt i cirkulära rörelser i stället för att snurra på stället (som i linjestilen). Två grundläggande moment i den kubanska dansstilen är markeringen ”guapea” samt ”dile que no”.

Klicka här för att läsa mer och se en video från våra Salsakurser på Adrianas Danshus: Salsa i Göteborg 

Salsa linjestil

Salsan är en improviserad pardans, i Los Angeles dansas salsa liksom i New York på linje, fast första steget hamnar på det första taktslaget. Den spektakulära och utsvävande stilen är känd under den engelska beteckningen LA style.

Klicka här för att läsa mer och se en video från vpra Salsakurser på Adrianas Danshus: Salsa i Göteborg 

Samba

Samba är ett samlingsnamn på en mängd danser med afrobrasilianskt ursprung. Exempel på sambadanser är samba no pe, samba de gaiferia, samba de roda, karnevalssamba och samba reggae. Karnevalssamban är blivit känd med den årliga karnevalen i Rio de Janeiro.

Klicka här för att läsa mer och se en video från våra Sambakurser på Adrianas Danshus: Samba i Göteborg 

Sassy Jazz

Sassy jazz är en sexig, feminin och fartig jazzklass. Vi jobbar mycket med höfter, överkropp och rytmer i både uppvärmning och kombination. Klassen består av en fartfylld jazzuppvärmning, diagonal och danskombination.

Klicka här för att läsa mer och se en video från våra Jazzkurser på Adrianas Danshus: Sassy Jazz i Göteborg

Semba

Semba är en traditionell pardans från Angola, dansen är nära sammankopplad med kizombadansen som kommer från semban. Semba är en väldigt social dans, som ska dansas med ett stort leende på läpparna. Dansen kan var lugn och fokuserad på stil och teknik men kan också vara explosiv och lekfull. Många fastnar direkt för den vackra rytmiska musiken och sången som oftast sjung på portugisiska.

Steppdans

Steppdans är en dansform där man, till skillnad från de flesta andra stilar, rör sig med målet att skapa ljud. Med hjälp av fötterna skapar olika rytmer och trumljud. Detta är en kurs för dig som aldrig har steppat innan eller som har testat på det förut och vill friska upp minnet. Vi kommer att långsamt gå igenom grunderna i stepp, med sort fokus på teknik. Man får lära sig olika termer och hur olika rytmer fungerar ihop med varandra samtidigt som man förbättrar sin musikalitet! ”Det handlar mer om hur det låter än hur det ser ut.”

Street Fusion

Streetfusion är en blandning av olika streetstilar och tekniker. Här kommer vi att köra en skön blandning av streetjazz, hip hop och commercial. En mix av Beyonce, Chris Brown och Lady Gaga! En klass med mycket dynamik, musikalitet och attityd!

Klicka här för att läsa mer: Street Fusion i Göteborg 

Street Jazz

Här blandar vi den snabba, otroligt rytmiska och ibland hårda stilen i streeten med det följsamma, eleganta och lyriska i jazzen. Att hitta dynamiken mellan dessa stilar är ibland klurigt, men också det som blir fantastiskt när det funkar. Musiken kommer att vara en blandning av soul, funk och modernare hip hop/pop. Uppläggen på klassen kommer variera mellan typisk jazzuppvärmning med diagonaler och friare uppvärmning bestående av jam.

Tango

Argentinsk tango har sitt ursprung in de fattiga kvarteren i Buenos Aires och Montevideo (Uruguay) för 100 tillbaka. Tango är kännetecknad av sofistikerad musik, sensualitet och stor tilldragningskraft, som fortfarande inte bleknar.  Sedan 2010 tillhör tango officiellt till Världkulturarvet. De musikaliska underarterna inom tango är tango, tango-vals, och milonga – den sistnämnda med ett inslag av afrikanska rytmer. De viktigaste dansstilarna är tango salon, tango milonguero, och scentango.

Vouge

En dansstil som har utvecklats och växt sig stor från det Amerikanska distriktet Harlems subkultur samt den stilistiska och moderniserade Housedansen. Dansstilen kommer från homosexuella i New York City och är inspirerad av mode, kampsport och egyptiska hieroglyfer.. Denna klass kommer att fortsätta bygga på de grundläggande elementen i dansen. Du kan känna igen dansstilen från modevärlden då du lär dig olika catwalk-tekniker och att posera på olika sätt. Klasserna går dels ut på att lära sig improvisera i Vogue samt att få lära sig nya koreografier.

Yoga

Yoga är en tränings- och avslappningsform som blir allt vanligare i Sverige. Just denna klassen heter ashtanga vinyasa flow och utgår från den första serien ashtanga vinyasa. Först görs solhälsning A och B för att sedan gå vidare med stående och sittande asanas (positioner). Viktigt i yogan är andningen och det kommer att läggas stor vikt och uppmärksamhet på att genom hela klassen andas djupt för att behålla ett avslappnat och meditativt tillstånd.