Om Adrianas Danshus

Adrianas Danshus är en danskola med stor bredd i sitt utbud av såväl solodans som pardans. Skolan är öppen för alla, gamla som unga. Skolan är idag en av de största  i Göteborgsområdet med över 1 000 elever. Gillar du dans kommer du att trivas hos oss! Här finns något för varje smakriktning, från balett till det allra modernaste. Alla medarbetare på dansskolan är välutbildade inom sina respektive områden och måna om att just du ska trivas hos oss.
Danshuset drivs helt privat av Adriana Mendes som tidigare under mer än 10 år framgångsrikt drivit Adrianas Dansskola med fokus på pardansen salsa.

                                                                                                                            Adriana & Aldo

 

Svängig affäridé tog priset

GÖTEBORGS-POSTEN TISDAG 6 SEPTEMBER 2011

PIONJÄR: Att kunna leva på dans kräver total disciplin, passion och arbete nästan dygnet runt. Men för Adriana Mendes, ägare till Adrianas Danshus, med över 1000 elever och 24 anställda, har livet aldrig handlat om något annat.  – Jag lever för att dansa.

Igår fick hon motta priset som Årets nybyggare pionjär i väst, av landshövdingen Lars Bäckström, med motiveringen: ”Genom sin passion för dans och genom att ta nya utmaningar samt skapa ordning och reda i en bransch där det är lätt att ta snedsteg har Adriana Mendes inte bara lyckats utveckla en lönsam verksamhet utan också blivit ett föredöme för andra dansentreprenörer”.
För 15 år sedan kom Adriana Mendes, 36 år, till Sverige från Brasilen, efter att hennes mamma Luzia gift sig med en svensk man. På sex månader lärde hon sig svenska och arbetade sedan som danslärare i Kungsbacka med omnejd innan hon drog igång fem dansskolor på fem olika platser i Göteborg, däribland salsaskola på Liseberg på somrarna. I sex år har hon arangerat Scandinavian Salsa Congress i Göteborg med tusentals deltagare.

Ingen gröngöling

Så det var ingen gröngöling som fick erbjudandet att ta över den 900 kvadratmeter stora Danshuset i Gamlestan, som gick i konkurs i fjol.
– Oh my God! tänkte jag. Men min revisor räknade på det och sa att om det finns någon som klarar av detta så är det du! Så jag beslutade mig för att ta över dansskolan. Sedan sedd har jag och min bror Aldo arbetat non-stop, säger Adriana Mendes, när GP träffar henne på skolan några dagar före prisutdelningen. Självklart är hon glad och stolt, och samtidigt nästan lite överväldigad av utmärkelsen. Men hon är noga med att betona att hela hennes familj, mamma Luzia och brodern Aldo har en lika stor del i framgången. Det har varit mycket jobb och långa dagar, som sällan slutar före klockan ett på natten.
– Jag arbetar som chef, koreograf, jag är själv danslärare på många av kurserna, och så avslutar man dagen som städare, eftersom vi vill hålla nere kostnaderna.
För att gå runt måste dansskolan, som erbjuder 109 kurser i allt från balett, salsa, hip-hop, klassiska latinodanser, samba, jazzbalett och zumba, omsätta minst 3,6 miljoner kronor första året. De första sex månaderna i år hade man omsatt 1,8 miljoner kronor.

Förde in ”salsamaffian”

Hemligheten bakom framgången är att man behöll delar av den tidigare balettutbildningen, och att Adriana Mendes sedan förde in ”salsamaffian” i verksamheten, som hon skämtsamt kallar det. Det vill säga att låta latinodanserna expandera stort på schemat.
– Och det är helt rätt i tid och på rätt plats. Träningsformer som zumba och tv-program som Let’s Dance eldar på intresset. Det är dansfeber i Sverige nu. Och vi jobbar hårt med att gå med vinst nästa åt, säger Adriana Mendes.
Att arbeta från tidig morgon till sen kväll är ett normaltillstånd för Adriana Mendes.
– Jag kommer från Recife i norra Brasilien. Och Brasilien är ett fantastiskt land, men det är stor skillnad på fattig och rik. Och jag kommer inte från en rik familj. Jag började arbeta när jag var sju år gammal, få jag och min bror och min mamma drev en kiosk på stranden för att klara familjens överlevnad. På kvällarna pluggade vi och gick i dansskola, för hela familjen hade en framtidsvision om att vi skulle bli dansare.  Och det kräver hårt arbete, uppoffringar och discplin. Årets nybyggare nystart och Årets nybyggare pionjär i Väst är två utmärkelser som delas ut för att visa fram vilken viktig kugge utlandsfödda företagare är för Göteborgsregionen näringsliv och för många göteborgares försörjning. I år gick utmärkelsen Årets nybyggare nystart till Hanna Asi som driver företaget Nazfat.
– Det finns oerhört många duktiga företagare bland dem som kommit till Sverige. Det finns en stor potential som vi inte utnyttjar fullt ut, säger Sara Wallin, vd för Almi Företagspartner Väst, som sitter med i juryn.

Föreningen Danskul Kulturförening

Föreningen Danskul Kulturförening sköter allt ideellt arbete på Adrianas Dansskola. Föreningens syfte är att vara en samordnande och stödjande plattform för elever på Adrianas Danshus och att stärka dansen ställning som konstart. Föreningen är ideell, och den är religiöst och politiskt obunden.

Förningen ska:

  • Uppmärksamma och motverka separerande och exkluderande tendenser.
  • Främja integration och en allmänt tillåtande miljö.
  • Verka för kompetensutveckling.
  • Verka för jämställdhet, jämlikhet och delaktighet.
  • Stödja elever som vill träna extra för att utvecklas mer.
  • Stötta elever som vill starta egna dansgrupper och göra egna koreografier.

Vill du veta mer om föreningen eller har initiativ på projekt är du välkommen att kontakt Catarina Jagerstål eller Adriana Mendes på Adrianas Danshus.